NCBiR

 

SPÓŁDZIELCZA MLECZARNIA „SPOMLEK” zrealizowała projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, PODZIAŁANIE 1.1.1. „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa https://www.gov.pl/web/ncbr

Celem projektu było opracowanie nowej technologii krojenia i pakowania ekologicznie konfekcjonowanych i pakowanych serów w tym dojrzewających >6 mieś w formie plasterków i klinków przy jednoczesnej redukcji użycia TSZ i zastosowaniu TSZ podatnych na recykling.

W efekcie realizacji projektu opracowana została innowacja produktowa w postaci rozszerzonej gamy wyrobów (w tym produktów premium)

Wartość projektu: 24 906 510,50 zł

Wartość dofinansowania: 9 962 604,20 zł

Okres realizacji w latach: 01.03.2020 – 31.03.2022