Spomlek wyróżniony na Polagrze
Nasza Spółdzielnia otrzymała w Poznaniu „Jabłko Agencji Rynku Rolnego”, czyli wyróżnienie za promowanie polskiej żywności na świecie i budowanie nowych rynków zbytu dla polskich produktów.
Nagroda został wręczona podczas III międzynarodowej konferencji "Potencjał eksportowy branży polskich specjalności żywnościowych", towarzyszącej targom Polagra Food. Statuetkę odebraliśmy z rąk wiceminister rolnictwa Zofii Szalczyk i prezesa ARR Radosława Szatkowskiego.
„Jabłka ARR” otrzymali także: dziennikarka PAP Anna Wysoczańska, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Lotte Wedel, Zakład Mięsny "Wierzejki", Fabryka Cukierków "Pszczółka", spółka eksportowa Interfiber, spółka La-Sad, Zakład Mięsny Mościbrody, spółka cukiernicza Polder, Spółdzielnia Sadownicza Posad oraz szef kuchni hotelu Radisson Blu Centrum w Warszawie.
– Wyróżnienie to dla nas nobilitacja i potwierdzenie, że nasze działania związane z promocją polskiej żywności oraz budowaniem nowych rynków dla naszych produktów są doceniane. Spomlek ma na swoim koncie nagrody i wyróżnienia na wielu zagranicznych targach. Ostatnio zdobyliśmy Złoty Medal w konkursie „Łutszyj produkt 2014” na targach PRODEXPO w Moskwie dla Goudy z Kozieradką, w ubiegłym roku Złoty Medal w konkursie „Innowacyjny produkt 2013” na targach PRODEXPO w Moskwie dla sera Gold Radamer, zaś w 2011 roku iTQi Superior Taste Award dla serów: Radamer, Stary Olęder, Kasztan. Nasze produkty z pewnością przyczyniają się do pozytywnego wizerunku polskiej żywności i stanowią dla zagranicznych konsumentów zachętę do sięgania po nią – mówi Edward Bajko, prezes Spomleku.
Jak mówił podczas poniedziałkowej konferencji wiceprezes ARR Lucjan Zwolak, Polska jest znaczącym eksporterem żywności, w produkcji ziemniaków zajmuje drugie miejsce w Europie, zbóż i drobiu – trzecie, a pierwsze w produkcji jabłek, truskawek i porzeczek.
Zwolak przypomniał, że od 2004 r. Polska sprzedaje na świecie coraz więcej artykułów spożywczych. W 2013 r. wartość eksportu wyniosła ponad 20 mld euro. Najważniejszymi grupami eksportowanych produktów w ubiegłym roku były: mięso i jego przetwory (20 proc. udział w eksporcie), owoce i warzywa (16 proc.) oraz zboża (10 proc.). Głównym odbiorcą była UE (75 proc. eksportu), a najważniejszym importerem Niemcy, do których trafia co czwarty wywożony produkt.