Zdrowa Krowa rośnie w siłę

16.12.2012

Rok intensywnej pracy podsumowali naukowcy i rolnicy uczestniczący w programie Zdrowa Krowa. Podczas II Ogólnopolskiego Forum Ekspertów i Hodowców Bydła Mlecznego, odbywającego się 6 grudnia na Wydziale Nauk o Zwierzetach SGGW.

Uczestnicy mówili m. in. o genetyce, ekonomice produkcji rolnej oraz jakości mleka. W mijającym roku w projekcie zintensyfikowano działania o charakterze warsztatowym, co bardzo szybko przekłada się na konkretne rezultaty.

Program Zdrowa Krowa nieustannie udowodnia, że drogą do sukcesu jest wymiana doświadczeń między naukowcami i ekspertami a hodowcami. W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego spotkali się więc nie tylko przedstawiciele instytucji i ośrodków badawczych zaangażowanych w jego realizację, ale również sami uczestnicy grup warsztatowych. Obok inicjatora programu – Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, reprezentowane były także: SGGW, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Polska Federacja Hodowców Bydła Mlecznego i Producentów Mleka.

Na początku zeszłego roku programem objętych było 30 rolników, obecnie Zdrowa Krowa współpracuje już z 48 hodowcami. Większość gospodarstw objętych programem została przebadana pod kątem stanu zdrowia stad oraz ekonomiki produkcji. Zrealizowano m. in. monitoring IBR/IPV  i BVD/MD wraz ze zbadaniem nowych sztuk wprowadzanych do stad, przeprowadzono ankiety ekonomiczne i zaoferowano usługi doradztwa żywieniowego. W oparciu o wyniki przeprowadzonych badań, każdy rolnik otrzymał od ekspertów z SGGW zestaw indywidualnych rekomendacji, których wdrożenie przyniesie wyraźną poprawę sytuacji.

– Hodowcy są bardzo zainteresowani naszym programem, coraz więcej osób korzysta nie tylko z rezultatów badań i dostarczanej wiedzy, ale są również zainteresowani bezpośrednim dołączeniem do grup warsztatowych. Oznacza to, że rolnicy szukają rozwiązań, dzięki którym mogą poprawić zarówno wydajność produkcji, jak i kondycję swoich zwierząt. A my dzięki wspólnej pracy możemy im te rozwiązania skutecznie dostarczać – podkreśla Monika Grzeszuk, koordynator programu Zdrowa Krowa z SM Spomlek.

Obok rozwoju ekonomicznego gospodarstw produkcyjnych, drugim celem programu jest poprawa stanu zdrowotnego bydła mlecznego. W tym celu przeprowadzane są badania w kierunku IBR/IPV  i BVD/MD, które pozwalają wykrywać problemy weterynaryjne w stadach krów mlecznych i dzięki temu zapobiegać ich rozszerzaniu. Stan zdrowia stada zależy również w dużej mierze od jakości jego żywienia, dlatego w ramach Zdrowej Krowy prowadzone jest też doradztwo żywieniowe. W 2012 roku Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka wykonała łącznie około 60 wizyt związanych  z tym zagadnieniem oraz minimum dwukrotnie przebadała pasze w gospodarstwach. Dzięki tym działaniom zaobserwowano wzrost jakość mleka oraz wydajności produkcji, a co za tym idzie, kwot wypłacanych rolnikom za dostarczony surowiec.

Nowocześni hodowcy coraz częściej zwracają uwagę na postęp genetyczny w stadzie. Często zmierzają się z pytaniem co wybrać, aby efekty pracy hodowlanej były jak najlepsze. Naprzeciw tym pytaniom i niejednokrotnie trudnym wyborom wyszła Polska Federacja Hodowców Bydła  i Producentów Mleka, udostępniając im specjalistyczny program do kojarzeń DOKO. Rolnicy otrzymali możliwość współpracy z selekcjonerami z PFHBiPM, a DOKO pozwala na przeprowadzenie  w wybranych gospodarstwach optymalizacji doboru buhajów do kojarzenia na podstawie wartości hodowlanych dla poszczególnych cech, a nie wartości fenotypowych (np. wydajności mleka  w laktacjach). Dzięki temu efekty pracy hodowlanej będą jeszcze większe.

Na przyszły rok Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek planuje w ramach programu Zdrowa Krowa dalsze badania naukowe, rozbudowywanie portalu ZdrowaKrowa.pl oraz rozszerzanie współpracy na nowe gospodarstwa.