Zdrowy dyplom producenta mleka
Uczestnicy grupy warsztatowej pierwszej edycji programu „Zdrowa Krowa” 15 marca br. podsumowali efekty trzyletniej współpracy z ekspertami. Za najważniejsze uznano poprawę sytuacji ekonomicznej badanych gospodarstw, a także zwiększenie wydajności krów, przy jednoczesnym zachowaniu korzystnych parametrów mleka.
Gospodarzem uroczystości był organizator programu Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego.
Od 2011 roku, dwadzieścia sześć gospodarstw produkujących mleko, objętych było specjalnym programem szkoleniowo – konsultacyjnym. Pod czujnym okiem ekspertów z różnych dziedzin, przeprowadzono kompleksową ocenę każdego gospodarstwa, która uwzględniała wskaźniki ekonomiczne produkcji mleka oraz stan zdrowia bydła. Współpraca ze specjalistami z zakresu ekonomiki produkcji, profilaktyki zdrowotnej, zootechniki i żywienia zaowocowała opracowaniem szczegółowych wytycznych dla każdego gospodarstwa. Dodatkową korzyścią dla producentów mleka, była okazja do podniesienia swoich umiejętności w licznych szkoleniach, a także wyjazdach studyjnych do innych gospodarstw w Polsce oraz poza jej granicami.
- W dniu dzisiejszym podziękowaliśmy dwudziestu sześciu producentom mleka i hodowcom za wspólną pracę i włożony wysiłek – mówi Monika Grzeszuk, koordynator projektu Zdrowa Krowa - Przez ostatnie trzy lata ciężko razem pracowaliśmy. Efekty są widoczne w skali zbiorowej ale i indywidualnie w każdym gospodarstwie. Symboliczne wręczenie dyplomów oznacza koniec pewnego etapu i przejście do następnego – bardziej samodzielnego, polegającego na dalszym wdrażaniu poznanych rozwiązań i ich doskonaleniu. Wszystko czego się wspólnie nauczyliśmy zaowocuje w przyszłości.
Podczas spotkania została powitana nowa grupa warsztatowa. Ich praca w programie „Zdrowa Krowa” rozpocznie się od kilkudniowej wizyty studyjnej w jednym z gospodarstw na terenie Niemiec.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć ze spotkania: zdrowakrowa.pl/aktualnosci.php