Mleczny - Zielone Mleko
Ser Mleczny prosto od krowy
Ser Mleczny- Zielone Mleko był przedmiotem operacji Zielone Mleko, podczas której opracowano ser dojrzewający o unikalnym składzie i podwyższonych walorach odżywczych (efektywnie wzbogaconych w wielonienasycony kwas tłuszczowy α-linolenowy (z grupy omega-3), witaminę E, β-karoten oraz charakteryzujących się korzystnym z punktu widzenia zdrowia człowieka stosunkiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Końcowym efektem działań podjętych w projekcie jest produkcja wysokiej jakości sera dojrzewającego - ser Mleczny, cechującego się właściwościami prozdrowotnymi.
Surowcem wyjściowym do produkcji sera Mlecznego jest mleko o wysokiej wartości biologicznej pozyskiwane od krów żywionych dawkami z dominującym udziałem traw, wzbogaconych koniczynami i ziołami. W projekcie Zielone Mleko zastosowany został innowacyjny w polskich warunkach model wypasu dostosowany do potrzeb behawioralnych krów. Dodatkowo opracowano zalecenia agrotechniczne dla gospodarstw rolnych dotyczące udoskonalenia efektywności użytkowania użytków zielonych poprzez wsiewy dedykowanych na rzecz projektu mieszanek traw z koniczynami i ziołami, a w przypadku trwałych użytków zielonych również zabiegów koszenia i zbioru roślin. Na dalszym etapie produkcyjnym została poczyniona inwestycja w postaci linii technologicznej do produkcji serów dojrzewających o podwyższonych walorach odżywczych. Inwestycja ta pozwoliła na ograniczenie strat składników mleka w trakcie procesu produkcyjnego (w tym tłuszczu) co ma pośredni wpływ na kształtowanie się zawartości w serach poszczególnych kwasów tłuszczowych, w tym z grup omega-3 i omega-6.
Wyniki przedstawiające podwyższone walory odżywcze sera Mlecznego:
Ser Mleczny zamieni każdy posiłek w zdrową przygodę pełną odżywczych składników dla całej rodziny. Jest odpowiedni nie tylko dla wegetarian – nie zawiera glutenu oraz laktozy, dlatego doskonale smakuje jako pełnowartościowy dodatek do kanapek i sałatek oraz jako przekąska.
Ser Mleczny prosto od krowy
Bez barwników i konserwantów. Dojrzewający ser wyprodukowany bez użycia konserwantów i barwników, z najwyższej jakości mleka od krów wypasanych na łąkach. Krowy w okresie letnim spędzają czas na pastwisku, gdzie mają stały dostęp do świeżego powietrza, słońca, wody i ruchu, zaś w okresie zimowym karmione są sianem i sianokiszonkami. W żywieniu krów znajdują się mieszanki ziół, których zawartość w dawce żywieniowej ma bezpośrednie przełożenie na skład i wartości odżywcze mleka przeznaczonego na ser. Żywienie krów odbywa się na bazie użytków zielonych. Surowcem wyjściowym do produkcji sera jest zatem mleko o wysokiej wartości biologicznej pozyskiwane od krów żywionych dawkami z dominującym udziałem traw, wzbogaconych koniczynami i ziołami. Ziemie na których uprawiano użytki zielone zostały specjalnie nawożone, aby zapewnić jak najlepszy wzrost i rozwój roślin, co ma przełożenie na jakość paszy.
Dieta krów wpływa zatem na ich zdrowie oraz walory smakowe mleka. Rolnicy dbają o zdrowie i samopoczucie zwierząt w harmonii ze środowiskiem, a doskonałe warunki hodowlane sprawiają, że sery są nie tylko smaczne, a również zdrowe. Unikalna receptura sera bazuje na jedynie 3 składnikach.
Wyróżnia się naturalnym kolorem oraz delikatnym smakiem z subtelną, mleczną nutą.
Polecany jako zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych. Idealny na kanapki i tosty.