Jaka jest historia słynnych radzyńskich serów...?

Spółdzielcza Mleczarnia „Spomlek” w Radzyniu Podlaskim na Lubelszczyźnie dziedziczy dorobek pierwszej spółdzielni mleczarskiej w Królestwie Polskim, założonej w 1909 r. w Woli Skromowskiej przez Zygmunta Chmielewskiego. Rok później pionier mleczarstwa uruchomił spółkę mleczarską w Starej Wsi, a następnie już ze współpracownikami w 1911 roku m.in. w Białce, Paszkach Dużych, a następnie w Wohyniu (pow. radzyński).

1909

Przy ul. Lubelskiej w Radzyniu Podlaskim z inicjatywy rolników powstał niewielki zakład mleczarski, który produkował masło i sery żółte.

1936

Zakład przyjął nazwę Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radzyniu Podlaskim, a jego prezesem został Seweryn Czerwiński.

1947

16. lipca to ważna data nie tylko w dziejach firmy, ale i całego miasta oraz regionu. Uroczyste otwarcie nowego zakładu spółdzielni w Radzyniu Podlaskim przy ulicy Kleeberga było początkiem nowego rozdziału w historii firmy. Największy i najnowocześniejszy zakład mleczarski na Podlasiu dał nowe możliwości produkcyjne.

1971

Spółdzielnia uruchomiła pierwszą w kraju linię do ciągłej produkcji masła.

1972

30 listopada ser gouda zdobył pierwszą nagrodę na XII Krajowej Ocenie Serów w Olsztynie.

1982

Z początkiem lat 90-tych Spółdzielnia jako pierwsza w Polsce zaczęła produkować ser typu szwajcarskiego z oczkami (dziurami) wielkości orzecha włoskiego. Od miejsca produkcji – Radzynia Podlaskiego i Ementalera – rodzaju sera szwajcarskiego, pierwszy polski ser z dziurami przyją nazwę – Radamer. Jego charakterystyczny, słodkawy smak zdobył uznanie wśród konsumentów. 
Od tego momentu sery typu szwajcarskiego i szwajcarsko-holenderskiego cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem.

1990

W tym roku w radzyńskiej mleczarni powstał pierwszy polski ser długodojrzewający – Bursztyn - klejnot serowarstwa. Inspiracją do jego powstania była Krajowa Ocena serów – prestiżowa impreza serowarska, na której zadebiutował z sukcesem Radamer. Spomlek chcąc podjąć nowe wyzwanie podjął się produkcji serów długodojrzewających.

2002

Zmiana Zarządu Mleczarni Spomlek. Rada Nadzorcza odwołała ówczesnego prezesa Szczepana Skomrę. 1 września Prezesem Zarządu firmy został Edward Bajko.

2008

Na początku roku do sprzedaży trafił ser długodojrzewający Rubin. Kilka miesięcy później powstała marka Serenada i Old Poland. Wprowadzając na rynek sery żółte Serenada i Old Poland (Bursztyn, Rubin) – pierwsze w Polsce marki sera żółtego, Mleczarnia Spomlek nie spodziewała się, że odniosą one tak wielki sukces, a żółte opakowanie Serenady z charakterystycznymi czarnymi dziurami staną się znakiem rozpoznawalnym firmy.

2009

Pierwsza konsolidacja z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Elblągu. To wielkie zmiany dla firmy, które umożliwiły współpracę na szerszą skalę z sieciami handlowymi i dyskontami.

2010

Do klejnotów marki Old Poland dołączył ser Szafir, który trafił na półki sklepów w całej Polsce.

2012

Konsolidacja z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Chojnicach.Ruszyła regularna produkcja „Serów z Radzynia Podlaskiego” z wygrawerowanym herbem miasta.

2013

Embargo – zakaz eksportu żywności do Rosji.

W ramach rozbudowy zakładu produkcyjnego w Chojnicach zakończona została produkcja na wannach, a ich pracę zastąpiły nowe kotły serowarskie.

Ruszyła produkcja koncentratu białek serwatkowych WPC 80.

2014

Uruchomiona została nowoczesna linia produkcyjna w Chojnicach.

Zmiana nazwy marki Old Poland na Skarby Serowara.

2015

Spomlek otrzymał wsparcie na wdrożenie projektów służących poprawie efektywności energetycznej. W związku z tym została zmodernizowana kotłownia w zakresie automatyzacji i zabudowy filtrów workowych z odzyskiem ciepła ze spalin.

2016

Zakup maszyny do próżniowego pakowania serów w oddziale Chojnice.

Inwestycje na dziale proszkownia.

2017

Ruszyła produkcja izolatu białek serwatkowych WPI 95.

2018