Grand Gouda

Gouda, obok, anglosaskiego Cheddara, to najbardziej znana na świecie marka sera. Problem goudy polega jednak na tym, że ponad 90 proc. serów tego typu sprzedawanych na rynku, z oryginalną goudą ma niestety niewiele wspólnego.

Grand Gouda z Radzynia Podlaskiego powraca do starych tradycji. Po zaszczepieniu odpowiednimi bakteriami, świeża masa serowa jest zanurzana na kilka dni w solance, by później przez cztery tygodnie poddawać ją procesowi dojrzewania. Troskliwa pielęgnacja, obracanie kręgów sera, nacieranie oraz masowanie przyczyniają się do równomiernego odparowania wody oraz naturalnego wytworzenia twardej skórki.

Efektem wszystkich zabiegów jest delikatny i niedościgniony w szlachetności smaku ser, harmonizujący zarówno z prostymi jak i wyrafinowanymi dodatkami. Zielone i czarne oliwki, ogórek kiszony, łagodne wędliny oraz orzechy włoskie i laskowe to tylko kilka propozycji smaków, dla których Grand Gouda będzie idealnym partnerem.

Pobierz: