Sery na medal

23.09.2020

Polski Kongres Serowarski przeszedł do historii, ale pozostały medale i radość z otrzymania tak zaszczytnych miejsc. Skarby Serowara oraz Ser Mleczny Serenada od Spółdzielczej Mleczarni Spomlek stanęły na wysokim podium w Kulinarnym Konkursie Sera.

W kategorii „Ser twardy na deskę” 24- miesięczny Bursztyn wygrał z konkurentami i został odznaczony złotym medalem, natomiast 24- miesięczny Szafir uplasował się na drugim miejscu zdobywając srebrny medal. Trzecie miejsce w tej kategorii zajął Dziugas.

Zaszczytne, bo drugie miejsce w kategorii „Czysta etykieta” zdobył Ser Mleczny. Radość jest podwójna, ponieważ ser oceniały dzieci i na nagrodzie widnieje informacja „smakuje dzieciom” co niezmiernie cieszy producenta.  

Docenienie naszych serów przez jury konkursu jest dla nas dużym wyróżnieniem, tym bardziej, że w komisji zasiedli restauratorzy, szefowie kuchni znanych restauracji, zaś na czele Kurt Scheller, szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny, założyciel Akademii kulinarnej. Ich wysokie noty przyznane dla Bursztyna Szefa i Szafira Szefa oraz opinie są dla nas potwierdzeniem, że to co robimy od wielu lat i nasze doświadczenie w serach długodojrzewających doceniane jest w świecie kulinarnym. Sery Szefa powstały właśnie z myślą o szefach kuchni, którzy włączyli je do swoich menu w setkach restauracji w Polsce. Zaś 24-miesięczne sery można spróbować i kupić w jedynym serowym bistro w Polsce: Bursztynowa na Nowym Świecie w Warszawie, gdzie zapraszamy wszystkich miłośników sera – mówi Aneta Mostowiec, Rzecznik prasowy SM Spomlek.

Dodatkowo nagrodę i medal z Polskiego Kongresu Serowarskiego przywiozła Emilia Pożarowszczyk, Kierownik Marketingu i PR SM Spomlek. Została doceniona w kategorii „Menager Roku”.