Spomlek gospodarzem, Bursztyn zwycięzcą Kongresu Serowarskiego
Kongres Serowarski to coroczne wydarzenie gromadzące liderów oraz ekspertów branży mleczarskiej, będące forum wymiany doświadczeń, omawiania innowacji oraz szukania wspólnych rozwiązań dla wyzwań sektora. W tym roku Gospodarzem była Spółdzielnia Mleczarska Spomlek, która, jako jeden z liderów na polskim rynku serów, podzieliła się swoim doświadczeniem w zakresie inwestycji oraz strategicznego zarządzania. Natomiast 24-miesięczny Bursztyn zdobył złoty medal w konkursie Good Chees.
Kongres otworzyli wspólnie Aleksandra Wojnarowska z Bikotech oraz Paweł Gaca, Prezes SM Spomlek. Przedstawił on zebranym spółdzielnię Spomlek, która ze swoimi pięcioma zakładami staje się graczem nie tylko na rynku polskim, ale również międzynarodowym, z szeroką ofertą serów i produktów nabiałowych tj. twarogi, kefiry i maślanki.
Z ramienia Spomleku prezentację przygotował Paweł Karwowski, Kierownik Działu Energetycznego, który omówił kogenerację. Przedstawił, jak działa silnik trigeneracyjny w zakładzie, jakie są plusy i efektywność energetyczna.
Aradiusz Bednarczyk, Brand Manager marki Skarby Serowara z SM Spomlek przedstawił portfolio firmy i opowiedział o zdrowotnych aspektach spożywania białek mlecznych, których Spomlek jest producentem.
Podczas pierwszego dnia Kongresu, Prezes Spomleku Paweł Gaca, wziął udział w rozmowie branżowej pt. „Mądre inwestycje w mleczarstwie, czyli jakie: w proces, w zarządzanie, w ludzi? Pokolenie Zet a polskie mleczarstwo”. Jego udział przyciągnął szerokie zainteresowanie, ponieważ temat inwestycji w branży mleczarskiej nabiera szczególnego znaczenia w obecnych czasach dynamicznych zmian gospodarczych i społecznych.
Prezes Gaca podkreślił, że w Spomleku stawia się na równowagę między nowoczesnymi technologiami produkcji a rozwojem kompetencji kadry. - Wierzymy, że inwestycje w procesy produkcyjne i zarządzanie są niezbędne, aby sprostać wyzwaniom rynkowym, ale kluczową rolę odgrywają ludzie – ich wiedza, zaangażowanie oraz odpowiedzialność za jakość naszych produktów - zaznaczył Gaca.
Podczas uroczystej gali Polskiego Kongresu Serowarskiego wręczono medale w konkursach Smakuje Dzieciom i Good Cheese, przekazano nagrody konkursu Krok do Sukcesu oraz ogłoszono laureatów Ekoinwestor 2024. Smacznym elementem serowarskiej gali była wystawa serów zgłoszonych do konkursu.
Ser Bursztyn 24-miesięczny zdobył złoty medal w konkursie Good Cheese. Nagrodę odebrała Wiceprezes Agnieszka Kamela.
Polski Kongres Serowarski 2024 był rekordowym w historii zarówno pod względem frekwencji, zgłoszonych serów oraz dobrej atmosfery, która zwykle towarzyszy tej imprezie. Branża mleczarska i serowarska to prawdziwa, nomen omen, śmietanka towarzystwa, z którą współpracować to przyjemność – mówiła Aleksandra Wojnarowska, Prezes Bikotech organizatora Kongresu.