Spomlek gospodarzem, Bursztyn zwycięzcą Kongresu Serowarskiego

13.11.2024

Kongres Serowarski to coroczne wydarzenie gromadzące liderów oraz ekspertów branży mleczarskiej, będące forum wymiany doświadczeń, omawiania innowacji oraz szukania wspólnych rozwiązań dla wyzwań sektora. W tym roku Gospodarzem była Spółdzielnia Mleczarska Spomlek, która, jako jeden z liderów na polskim rynku serów, podzieliła się swoim doświadczeniem w zakresie inwestycji oraz strategicznego zarządzania. Natomiast 24-miesięczny Bursztyn zdobył złoty medal w konkursie Good Chees.

Kongres otworzyli wspólnie Aleksandra Wojnarowska z Bikotech oraz  Paweł Gaca, Prezes SM Spomlek. Przedstawił on zebranym spółdzielnię Spomlek,  która ze swoimi pięcioma zakładami staje się graczem nie tylko na rynku polskim, ale również międzynarodowym, z szeroką ofertą serów i produktów nabiałowych tj. twarogi, kefiry i maślanki.

Z ramienia Spomleku prezentację przygotował Paweł Karwowski, Kierownik Działu Energetycznego, który omówił kogenerację. Przedstawił, jak działa silnik trigeneracyjny w zakładzie, jakie są plusy i efektywność energetyczna.

Aradiusz Bednarczyk, Brand Manager marki Skarby Serowara z SM Spomlek przedstawił portfolio firmy i opowiedział o zdrowotnych aspektach spożywania białek mlecznych, których Spomlek jest producentem. 

Podczas pierwszego dnia Kongresu, Prezes Spomleku Paweł Gaca, wziął udział w rozmowie branżowej pt. „Mądre inwestycje w mleczarstwie, czyli jakie: w proces, w zarządzanie, w ludzi? Pokolenie Zet a polskie mleczarstwo”. Jego udział przyciągnął szerokie zainteresowanie, ponieważ temat inwestycji w branży mleczarskiej nabiera szczególnego znaczenia w obecnych czasach dynamicznych zmian gospodarczych i społecznych.

Prezes Gaca podkreślił, że w Spomleku stawia się na równowagę między nowoczesnymi technologiami produkcji a rozwojem kompetencji kadry. - Wierzymy, że inwestycje w procesy produkcyjne i zarządzanie są niezbędne, aby sprostać wyzwaniom rynkowym, ale kluczową rolę odgrywają ludzie – ich wiedza, zaangażowanie oraz odpowiedzialność za jakość naszych produktów - zaznaczył Gaca.

Podczas uroczystej gali Polskiego Kongresu Serowarskiego wręczono medale w konkursach Smakuje Dzieciom i Good Cheese, przekazano nagrody konkursu Krok do Sukcesu oraz ogłoszono laureatów Ekoinwestor 2024. Smacznym elementem serowarskiej gali była wystawa serów zgłoszonych do konkursu.

Ser Bursztyn 24-miesięczny zdobył złoty medal w konkursie Good Cheese. Nagrodę odebrała Wiceprezes Agnieszka Kamela.

Polski Kongres Serowarski 2024 był rekordowym w historii zarówno pod względem frekwencji, zgłoszonych serów oraz dobrej atmosfery, która zwykle towarzyszy tej imprezie. Branża mleczarska i serowarska to prawdziwa, nomen omen, śmietanka towarzystwa, z którą współpracować to przyjemność – mówiła Aleksandra Wojnarowska, Prezes Bikotech organizatora Kongresu.